Google+

Érdekelnek a legjobb cikkek, a világ hírei?
Akkor kövesd Facebook oldalunkat!

Minden egyben blog
Hirdetés

Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Virágok és növények
1 -- 1 || 24
Te is azt szeretnéd, hogy a muskátlijaid meseszépek legyenek? Akkor az ALÁBBIAKAT neked is feltétlenül tudnod kell. Az én muskátlijaimra már a szomszédok is irigykedve tekintenek
Mindenegyben Blog - 2017. augusztus 18. (péntek), 23:26

Te is azt szeretnéd, hogy a muskátlijaid meseszépek legyenek? Akkor az ALÁBBIAKAT neked is feltétlenül tudnod kell. Az én muskátlijaimra már a szomszédok is irigykedve tekintenek

Hirdetés
Hirdetés
2017 aug 18

Te is azt szeretnéd, hogy a muskátlijaid meseszépek legyenek? Akkor az ALÁBBIAKAT neked is feltétlenül tudnod kell. Az én muskátlijaimra már a szomszédok is irigykedve tekintenek

 
 

A gólyaorrfélék az egyik legkedveltebb szobanövények. Manapság már semmi akadálya annak, hogy a virágboltból a legkülönfélébb fajtái közül a nekünk tetszőt megvegyük, például a különleges, vagy a leginkább népszerű muskátlit. Ha odafigyelünk pár dologra, olyan hatalmasra nőhet, és olyan szép virágokat hozhat, hogy egyszerűen senki se tud csodálkozás nélkül elmenni mellette.

A muskátlik a gyönyörű színvilágukon és a nem átlagos szépségükön kívül azért is nagyon kelendőek, mert egyáltalán nem igényelnek különös gondozást, nagyon ritkán kapnak el bármilyen betegséget, és ami a legfontosabb: a muskátli teljesen jól viseli a rosszabb tartási körülményeket is. Annak érdekében azonban, hogy muskátlink még szebb legyen, néhány apró dologra azért oda kell figyelni. Ezeket most te is megtudhatod a Bidista.com szerkesztősége jóvoltából.

Mikor metsszük meg a muskátlit?

Annak meghatározására, hogy mikor kell a muskátlit metszeni, először azt kell tisztázni, hogy a muskátlink egynyári, vagy évelő. Amennyiben egynyári muskátlink van, azt csak a kívánt formára kell vágni, ellenben az évelő muskátlival, amit kétszer kell metszeni, tavasszal és ősszel. A metszés nem csak az elsődleges szépséghez járul hozzá, az elszáradt hajtások letávolítása nagyban elősegíti, hogy a következő virágzás során még több virág fejlődjék és növeli a virágzási időt is.

Mindenképpen nagyon figyeljünk arra, hogy muskátlink futó, avagy sem, ugyanis a nem megfelelő metszés akár a muskátlink halálához is vezethet. Tehát a muskátlit fajtájának megfelelően metsszük, a korona alakján radikális változtatást ne hajtsunk végre.

Ne feledjük: a muskátli metszésének célja a korona ritkítása. A metszés eredményeképpen a muskátli több fényhez jut, és jobban is szellőzik. A muskátli minden olyan ágát el kell távolítani, ami befelé terjeszkedne, és meghagyni azokat, amik kifelé nőnek.

A kést vagy a metszőollót mindenképpen fertőtlenítsük forró vízben, alkoholban vagy speciális fertőtlenítőszerben. A muskátli-ágakat a levelek szintje felett egy kicsivel vágjuk le, majd szénnel kenjük be, vagy fahéjjal szórjuk be a vágás helyét. A megfelelő metszés mellett a muskátli különösen meghálálja a tápoldatos öntözést. Valóságos virágözönre számíthatunk, ha nitrogéntartalmú tápoldattal öntözzük.

Hirdetés

A muskátli őszi metszése

 

A muskátli utolsó virágzása után ideje még jóval a tél beállta előtt a virágot felkészíteni a téli, vegetatív időszakra. Ősszel a muskátli egy kicsit összeszárad és a levelei sárgássá válnak. Az összes hervadt (elszáradt) virágot és a régi szárazzá vált ágakat is le kell vágni. A muskátli metszését semmilyen esetben sem szabad a decembertől és február közepéig terjedő időszakban elvégezni, mert ekkor a muskátli nagyon érzékeny.

Ha muskátlink egy szükségtelenül hosszú ágat növesztett, az első levél szintjének környékén vágjuk le. Viszont ha azt szeretnénk, hogy ez az ág tovább nőjön, akkor a legutolsó levél felett kell levágni a végét. Ne feledkezzünk meg a muskátli fő száráról sem; bőven elég, ha az ágak egyharmadát eltávolítjuk. A profi muskátlisok gyakran tanácsolják, hogy igencsak érdemes a téli periódus alatt eltávolítani a kihajtani készülő rügyeket, hajtásokat, hogy a muskátlinak ezek növesztésére ne menjen el az energiája pont a nyári virágzási periódus előtt.

A muskátli tavaszi metszése

A tavaszi metszés február végén, de legkésőbb március közepéig végezzük el. Ahhoz, hogy a szárak, ágak eltávolítását megfelelően végezhessük, vegyük (ismét) figyelembe a muskátlink formáját, méretét, fajtáját. A nagy és burjánzó muskátlit ne metsszük meg túlságosan, mert könnyen megeshet, hogy a muskátlinak nem lesz ereje megfelelően kizöldellni és ennek megfelelően a virágok száma is megsínyli a radikális metszést, sőt, akár az egész virágzás is elmaradhat. A kisebb muskátlit sokkal bátrabban metszhetjük, így alakítva ki a kívánt formáját.

Vegyük figyelembe, hogy a tavaszi metszés után a muskátli kicsivel később hozza a virágait, ugyanakkor az sokkal szebb lesz. A méretre is nagyobb lesz és sokkal tovább fog virágozni.

Amennyiben azt szeretnénk, hogy muskátlink egy kis fácskára hasonlítson, az összes oldalsó hajtást, rügyet el kell távolítani, és arra késztetni a növényt, hogy a fő szára erősödjön, és csak fent hozzon hajtást. Ez a folyamat természetesen nagyon időigényes, és emellett az első virágok a „fácska” tetején csak az első év után fognak minket megörvendeztetni.

Ne sajnáljunk évi kétszer tizenöt percet a muskátli gondozására. Az eredménye meglesz: nyáron hosszan élvezhetjük a muskátlink gyönyörű és buja virágainak látványát és a fantasztikus illatát. Ne feledd ezt a cikket megosztani barátaiddal, ismerőseiddel és a közösségi oldalakon sem!

Forrás: bidista.com

Hirdetés
Hirdetés
Megosztás a Facebookon (16)
Hirdetés