Google+

Érdekelnek a legújabb hírek?
Akkor kövesd Facebook oldalunkat!

Minden egyben blog
Hirdetés

Bemutatkozás

MindenEgybenBlog

Mindenegyben blog , mint a nevében is utalunk rá, minden benne van, ami szem-szájnak ingere.
Kedves böngésző a napi fáradalmaktól meg tud nálunk pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni.
Mindenegyben blog -ban sok érdekes és vicces képet találsz. Ha megnyerte a tetszésedet csatlakozz hozzánk.

Rólunk:
Mindenegyben blog indulási időpontja: 2012. március
Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.
Kellemes böngészést Mindenkinek!

Hírek
1 -- 1 || 25
Milliókat hajthat be rajtad az állam, ha te is aláírtad ezt a papírt
Mindenegyben Blog - 2016. augusztus 09. (kedd), 15:18

Milliókat hajthat be rajtad az állam, ha te is aláírtad ezt a papírt

Hirdetés
Hirdetés
2016 aug 09

Milliókat hajthat be rajtad az állam, ha te is aláírtad ezt a papírt.

A hallgatói nyilatkozatot  már százezrek írták  alá, és előfordulhat, hogy  milliókat kell  visszafizetniük az államnak, természetesen  abban az esetben, ha nem tudják teljesíteni a benne foglalt feltételeket. Eddig a visszafizetési kötelezettség már 5200 magyar személyt érint. Körbejártuk, hogy a gyakorlatban mi várhat ezekre a személyekre és el lehet-e kerülni a visszafizetést?

219.702 hallgatói szerződést illetve nyilatkozatot írtak alá az elmúlt négy évben, sőt  van olyan személy, aki többet is, nyilatkozott az Oktatási Hivatal  a Pénzcentrumnak. Először 2012. szeptemberében kellett szerződést aláírniuk  az állami ösztöndíjasoknak. 2013-tól  viszont csak nyilatkoznak arról, és nem szerződnek, hogy azokat a feltételeket és kötelezettségeket, amit az állam támaszt feléjük az ösztöndíjért cserében ismerik és vállalják is.

Alá kell írniuk egy hallgatói nyilatkozatot akiknek a tanulmányi költségeit az állam fizeti, így  az állami ösztöndíjasoknak és részösztöndíjasoknak is. Természetesen  erről a hallgatók előzetesen tájékoztatást kapnak.

A nyilatkozatban vállalt főbb kötelezettségek az alább felsoroltak:

 • vállalja a hallgató, hogy lediplomázik a támogatott képzés tanulmányi ideje alatt, de legkésőbb annak másfélszeresén belül,
 • ha a hallgató nem fejezi be ez alatt az idő alatt a tanulmányait, abban az esetben vállalja, hogy visszafizeti az államnak az államtól kapott ösztöndíj (ami a tandíj) 50 százalékát,
 • 20 éven belül lesz hazai munkaviszonya a diploma megszerzése után minimum annyi ideig, amíg a támogatott képzése tartott,
 • ha ez az utóbbi feltétel  nem teljesül, akkor a hallgató vállalja, hogy államnak a teljes ösztöndíjat (az éves fogyasztói ár növekedés mértékével növelve)  visszafizeti .

Eddig összesen 5.200 esetben állapított meg visszafizetési kötelezettséget az Oktatási Hivatal azoknak a hallgatóknak az esetében, akik az oklevelüket nem szerezték meg időben. Nagyrészük nagyon okosan, élt a hazai munkaviszony beszámításának lehetőségével. A többiek  vagy részletekben fizetik vissza az ösztöndíjat, vagy mentesültek a visszafizetés alól. Mentesülhetnek a visszafizetés alól a következő esetekben:

 • baleset,
 • tartós betegség,
 • megváltozott munkaképesség,
 • legalább két gyermek nevelése, vagy három gyerek szülése.

 

Hirdetés

Teljesítettnek tekintik az ösztöndíj feltételeit, a felsőoktatási törvény szerint, abban az esetben, ha a hallgató hazai munkaviszonyt tart fenn legalább annyi ideig, amíg ösztöndíjjal tanult : 1 félév= 150 munkanap. Ezt a hallgatónak előzőleg  kérelmeznie kell , és megszabnak határidőt is, ameddig  élhet ezzel a lehetőséggel az érintett személy.

Az igazság az, hogy csupán néhány száz hallgató van a tényleges végrehajtási szakaszban ,  annak ellenére, hogy visszatérítési kötelezettséget több mint ötezer esetben állapítottak meg.

Minden esetben egyedileg számolják ki azt, hogy kinek mekkora összeget és milyen ütemben kell visszafizetnie az államnak  az ösztöndíjat.

A jelentkezők már a felvételi tájékoztatóban is olvashatják, hogyha nem teljesítik a feltételeket, akkor  figyelembe veszik  a féléves önköltség összegét :

 • Alapképzésen átlagosan egy félév úgy 115 és 350 ezer forint között mozog
 • Mesterképzésen ez az átlagosan 250-400 ezer forint összeg félévente.
 • Vannak természetesen  ennél sokkal  magasabb önköltségű képzési területek, mint például az orvos-egészségtudományi szakon, itt ugyanis  800 ezer forintnál is többe kerülhet egy félév, és bizony elérheti még a milliós nagyságokat is.

Az igénybe vett állami ösztöndíjnak csak a felére, azaz 50 százalékára vonatkozik a visszatérítési kötelezettség.

Hirdetés

Tehát a fenti adatokat alapján  egy félévre számítva 60 és 650 ezer forint között lehet a visszatérítési kötelezettség.

Így jársz,  ha “kiszórtak”,

A felsőoktatásban előfordulnak  olyan szakok, ahol igen magas a lemorzsolódási  arány, de a hallgatói nyilatkozatban foglaltak alól  ez a tény  senkit se mentesít. Nagyon fontos tudni, hogy legfeljebb két alkalommal  a hallgató kérelmére, az oklevélszerzési határidőt  legfeljebb összesen két évre ki lehet tolni. Ehhez természetesen alapos indok kell:

 • mint például külföldi tanulmány,
 • vagy éppenséggel nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése érdekében folytatott felnőttképzési tanulmány,
 • esetleg tartós betegség,
 • baleset,
 • vagy szülés.

Ha vissza kell fizetned, akkor a következőképpen működik

Nem kell egy összegben befizetni az összeget, hanem engedik  részletekben, de ezt előtte kérelmezni kell. A törvény szerint legfeljebb 10 év alatt kell teljesíteni  az ötmillió forint alatti visszatérítést, s az ötmillió forint feletti összeget  pedig 15 év alatt lehet visszafizetni.

A hallgató kérését és az előadott körülményeket mérlegelve az Oktatási Hivatal állapítja meg a részletfizetés konkrét időtartamát, és  a havonta fizetendő összeget.

Hirdetés

Alapesetben a visszatérítési kötelezettséget:

– a határozat jogerőre emelkedését követő 30. napig kell teljesíteni,

– a mentesítési vagy részletfizetési kérelem is ezzel a  határidővel terjeszthető elő az Oktatási Hivatalnál.

A határozatot az Oktatási Hivatal megküldi az állami adóhatóságnak, aki végrehajtja, amennyiben nem teljesült a jogerősen megállapított  visszafizetési kötelezettség.

Forrás : http://www.penzcentrum.hu

Ez is érdekelhet: Óraátállítás 2018 – ekkor lesz idén- ne feledkezz meg róla!

Hirdetés
Megosztás a Facebookon (31)
Hirdetés