MindenegybenBlog

Az orvosok figyelmeztetnek: Dániában több ember is megfertőződött a patkányok terjesztette kórral

Sok országban küzdenek a patkányok ellen de nem mindig sikerül kiirtani őket. Folyók, patakok, pincék és csatornák közelében élnek ezek az állatok és sajnos sok betegséget terjesztenek. A kórokat főleg a vizeletükkel terjeszthetik, ezért is fontos, hogy számuk csökkenjen.

A patkányok által közvetített egyik ritka fertőző betegség a leptospirosis, mellyel Európa több országában is küzdnek. Dániában például csupán 10 megbetegedést regisztráltak, de az utóbbi években a betegséggel megfertőződöttek száma eléri a 22-t, írta a DR.

A fertőzött személyek fejfájással küzdenek, lázasak és fájnak az ízületeik. Ezeket a panaszokat antibiotikumokkal kezelni lehet. A dániai Aarhus Egyetemi Kórház egyik szakembere, Lars Østergaard professzor szerint azonban a betegség következő fázisa már veszélyes:

-Súlyosabb fertőzésnél a szervek károsodhatnak, a tüdő, a máj és a vese is. Vérzések léphetnek fel mert a vér nem képes az alvadásra.  A komoly fertőzés halállal is végződhet, írta a DR.

A professzor hangsúlyozza, hogy a betegség igen ritka, de azért előfordulhat.

Shutterstock

Főleg a csatornákat tisztító dolgozók vannak kitéve a fertőzés veszélyének. Dániában tartották meg a Swim Run i Randers nevű eseményt, melynek kereteiben a csatornákban úszóversenyt tartottak. Ezek után minden ötödik embernél találtak ilyen fertőzést. Az egyik beteg a dán Gert Schmidt  volt, aki a DR-nek elmesélte, hogy soha életében nem volt még annyira beteg.

-Volt már tüdőgyulladásom és influenzás is voltam, de az sem volt annyira rossz mint ez a betegség. Nagyon fájtak az ízületeim, hánytam, fájt a fejem, lázas voltam és nem tudtam enni.  Azt hittem ez influenza, soha nem gondoltam volna, hogy az úszóverseny alatt kaptam el a betegséget, mondta a férfi a DR-nek.

Azonnali antibiotikumos kezeléssel a fertőzés gyógyítható és tíz esetből kilenc alkalommal csak enyhe tünetekkel jár ez a betegség.

2018-02-22 04:31:08 - Mindenegyben Blog